Bolån

Här på lånpånätet.se hittar du inte bara privatlån och snabba smslån utan även banker som beviljar stora bolån till en mycket förmånlig ränta, så du kan alltså ansöka om lån på nätet även när du ska köpa en bostad. Om du är på jakt efter ditt första bolån ska du läsa vidare för här tänkte vi med några enkla penseldrag visa dig hur ett bolån ser ut.

Bostaden är bankens säkerhet

Det typiska för bolån är att den bostad du köper är bankens säkerhet för lånet. Det innebär att banken kan kräva att du säljer din bostad om du inte betalar tillbaka på bolånet och även att du måste betala tillbaka hela lånet om du säljer din bostad. Anledningen till att banken kräver en säkerhet är att det handlar om ett så pass stort lån som ofta är på flera miljoner kronor.

Du får låna till 85 % av vad bostaden kostar

Oavsett om du tar ett enda bolån eller ett tvådelat bolån som består av ett topplån och ett bottenlån så får du inte låna mer än till 85 % av bostadens värde, resten får du betala själv. Du måste alltså betala 15 % själv i handpenning, pengar som du kan ta från dina sparpengar eller finansiera med ett privatlån om du inte har några sparade pengar.

Om du valt att ta ett bolån som består av ett topplån och ett bottenlån så brukar topplånet täcka 10 % och bottenlånet 75 % av bostadens värde. Topplånet ska dessutom betalas av på en kortare tid än bottenlånet, ofta på 10 – 20 år.