Kreditkort

Du behöver inte nödvändigtvis ta ett privatlån när du ska låna pengar på nätet, ibland kan kreditkort vara ett bättre alternativ.

När du bör välja kreditkort istället för lån

  1. Om du vill ha en summa pengar som du kan ta av ibland när det behövs är ett kreditkort oftast ett bättre alternativ. Det har förvisso en högre ränta än privatlån men å andra sidan behöver du bara betala för det du utnyttjar. Om du t ex skulle ta ett privatlån på 50000 kr måste du betala ränta på hela lånet från dag 1, men om du istället tar en kredit och bara utnyttjar 10000 kr av ditt kreditutrymme på 50000 kr betalar du bara ränta på dessa 10000 kr. Dessutom finns det kreditkort/betalkort som har 30 – 60 dagars räntefri kredit.
  2. Om du bara behöver låna en mindre summa pengar i 1 – 2 månader är det bättre att skaffa ett kreditkort som har en räntefri kredit istället för att ta ett smslån eftersom räntan är mycket lägre. Visst finns det gratis smslån men om du inte betalar tillbaka på det i tid får du betala en ränta som är betydligt högre än den som ett kreditkort har.
  3. Kreditkort är även ett bra alternativ om du vill ha en liten reservkassa på utlandsresan, men se i sådana fall till att det kreditkort du väljer inte har något valutapåslag och avgifter för uttag.
  4. Om du vill få ett extra reseskydd utöver det som ingår i din hemförsäkring är ett kreditkort ett bra val. Dessutom får du en massa andra förmåner om du betalar med ditt kreditkort, till exempel fina rabatter och erbjudanden.

När du bör välja lån före kreditkort

  1. Om du vet exakt hur mycket du ska låna och inte behöver någon reservkassa är det bättre att ta ett privatlån eftersom det har en lägre ränta.
  2. Eftersom man sällan behöver amortera speciellt mycket när man har ett kreditkort och dessutom kan låna det belopp man amorterat igen finns det risk för att det utnyttjade kreditbeloppet aldrig sjunker. Om du har dålig disciplin när det gäller pengar är det därför bättre att ta ett lån för det blir du tillslut av med om du följer amorteringsplanen.