MC-lån

Har du alltid drömt om att köpa en MC? Kanske planerar du att göra slag i saken och äntligen köpa en? Är du i behov av att låna till din MC kan du välja mellan två typer av lån, precis som vid ett billån, nämligen ett lån utan säkerhet eller ett lån med säkerhet.

Men innan du tar ett MC-lån kan det vara bra att vara lite extra påläst om vad som gäller vid dessa olika lån, vad som skiljer dem åt och vilket alternativ som passar dig allra bäst. Därför ska vi nu ge dig all information du behöver inför ett framtida MC-lån.

MC-lån utan säkerhet

Ett MC-lån utan säkerhet är detsamma som ett vanligt privatlån, eftersom lånet är avsett för konsumtion och banken inte bryr sig om vad du använder pengarna till så länge de är säkra på att du kan betala tillbaka dem i tid. Du kan låna mellan 10 000 kr-500 000 kr med en löptid på 1–12 år, lite beroende på vilken bank du vänder dig till samt hur bra kreditvärdighet du har. Räntan kommer emellertid vara högre vid ett MC-lån utan säkerhet med tanke på att långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar utan någon form av pant.

Varför MC-lån utan säkerhet?

  • Du kan köpa hela MC:n med lånet. Du behöver alltså inte spara ihop till handpenningen på egen hand innan du kan köpa din MC.
  • Oavsett åldern på din MC kan lånet läggas upp under 12 års tid.
  • Eftersom det saknas krav på skick eller ålder på motorcykeln kan du köpa ett renoveringsobjekt om du så vill.
  • Du kan köpa din MC av vem som helst, till exempel av en släkting eller på Blocket. Att köpa den av en godkänd MC-handlare är alltså inte ett måste.

MC-lån med säkerhet

Skulle du vara intresserad av ett MC-lån med säkerhet finns det en del regler som måste följas. Du måste först och främst köpa din MC av en godkänd MC-handlare och skulle du köpa en begagnad MC måste du vara klar med återbetalningen innan den blivit för gammal (åldersgränsen ligger vanligtvis på 9 år).
Dessutom måste du bekosta 20 % av motorcykelns värde med pengar ur din egen ficka eftersom du endast får ta ett lån som motsvarar 80 % av värdet på MC:n. Du måste alltså spara ihop till en handpenning innan du kan köpa din MC.

Varför MC-lån med säkerhet?

  • Tar du ett lån med säkerhet kan du i de flesta fall räkna med en lägre ränta, även om det inte rör sig om särskilt många procent.
  • Du har möjlighet att låna mer än 500 000 kr. Det är endast din kreditvärdighet som avgör hur mycket du får låna, så är din ekonomi god och du önskar köpa en riktigt dyr MC är detta alternativ väldigt passande.

Jämför dig fram

Oavsett vilken typ av lån det gäller kommer du garanterat tjäna en hel del på att jämföra olika lån och långivare istället för att haka på första bästa erbjudande du stöter på. Det finns trots allt en marknad med hundratals långivare som kan erbjuda riktigt förmånliga villkor och erbjudanden. Så lägg ner lite extra tid på att jämföra för att slippa betala onödigt mycket för ditt MC-lån.