Privatlån

Alla lån som vänder sig till privatpersoner, som inte kräver någon säkerhet och som används för vanlig konsumtion, är egentligen ett privatlån. Således är ett smslån ett slags privatlån, men oftast när man talar om privatlån syftar man på lite större lån än smslån. Det är dessa privatlån vi på lånpånätet.se ska fokusera på nu.

Det här kan du låna till

Ett privatlån används som sagt för konsumtion, till exempel av varor som hemelektronik, hobbyprylar, idrottsutrusning, bilar, båtar, motorcyklar och byggprylar till renoveringen eller tjänster som charterresor. Privatlånet används alltså inte i första hand för investeringar, penningsplaceringar och liknande, men eftersom banken sällan bryr sig om vad du använder ditt privatlån till kan du i princip använda det till vad du vill.

Lånebelopp och avbetalningstid

  • Belopp. Ett vanligt privatlån brukar ha ett lånebelopp upp till 350 000 kr, men det finns även privatlån som är har en lägre maxgräns än så, kanske på 50 000-60 000 kr.
  • Avbetalningstid. Avbetalningstiden brukar vara från 1 eller 2 år upp till 12 år, ibland till och med upp till 15 år. De långivare som erbjuder lite mindre privatlån brukar ha en maximal avbetalningstid på 5 eller 6 år.

Svar på ansökan och utbetalning

  • Svar på ansökan. I normala fall får du ett preliminärt svar direkt på skärmen efter att du har gjort din ansökan. Det slutgiltiga svaret får du normalt inom 1 – 24 timmar.
  • Utbetalning. Om din låneansökan blir beviljad skickas ett låneavtal hem till dig omgående per post som du sedan skriver under och skickar tillbaka. Hos vissa banker och andra långivare kan du skriva under låneavtalet online med ditt bank-ID, vilket gör att du får ditt privatlån betydligt snabbare. Så fort låneavtalet är underskrivet betalas lånet ut och finns på ditt bankkonto inom 3 bankdagar.

Lånevillkor för privatlån

  • Åldergräns: 18 år är vanligast.
  • Inkomst: 100 000 – 120 000 kr/år är vanligast, men vissa långivare har ett högre inkomstkrav.
  • Betalningsanmärkningar: De flesta långivare tillåter inte betalningsanmärkningar. Det finns några få undantag, men då måste du oftast ha en borgenär för att få låna.
  • Övrigt: Du måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt bankkonto.